Küçük kızımın ellerinden Aile soframız için yaptığı tavuk dolması
Ellerine sağlık kıymetlim
Tavuk dolması
Malzemeler:
1 adet bütün tavuk bizde iki adet tavukla yapıldı
sosu için;
1 tatlı kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
yarım tatlı kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
yarım tatlı kaşığı domates salçası
Pilavı için;
2 su bardağı pirinç2 yemek kaşığı tereyağı
yarım çay bardağı dolmalık fıstık veya badem arzuya göre
yarım çay bardağı kuş üzümü
1 çay kaşığı tarçın arzuya göre
1 çay kaşığı karabiber arzuya göre
Yapılışı;
Pilav için pilavlık pirinçler bir kaba alınır. Üzerini geçecek kadar sıcak su ve tuz eklenerek yarım saat bekletilir, daha sonra bol su ile yıkanarak pişirme aşamasına geçilir. Pilavı pişirmek için öncelikle pilav tenceresine tereyağı alınır. Yağ eriyince suyu süzülen pirinçler eklenerek kavrulur. 2-3 dakika kavrulduktan sonra dolmalık fıstıklar ve kuş üzümleri ilave edilir. Beraber bir iki defa karıştırılarak kavrulur. Üzerine 1,5 su bardağı sıcak su ilave edilir. Tuzu ayarlanır. Pişmeye bırakılır. Pilav suyunu çekinceye kadar pişirilir. Bu ölçüdeki pirinç için suyu bilerek az kullanıyoruz, pilavımız biraz diri kalacak. Son olarak ocaktan alınır arzuya göre tarçın ve karabiber eklenerek nazikçe karıştırılır. Diğer taraftan bütün tavuğumuz yıkanır ve varsa tüyleri ütelenir.Tavuğun içi fazla bastırmadan pilavla doldurulur. Çok sıkıştırırsanız pilavınız hamur olabilir. açık olan kısım kürdanla tuturulur. Bir kasede sos malzemeleri karıştırılır tavuğun üzerine fırça ile sos sürülür. Bu sos tavuğunuzun nar gibi kızarmasını sağlayacaktır. Eğer baştan sürerseniz fazla kızarır biz böyle seviyoruz Siz isterseniz biraz piştikten sonra sosunu sürerek pişirebilirsiniz.Piştiğini anlamk için, bir kürdan batırarak tavuğun pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Eğer kürdan kolayca batıp pembe bir şekilde çıkmıyorsa pişmiş demektir. Tavuk pişerken diğer taraftan kalan pilava yarım su bardağı daha su eklenerek pişirmeye devam edilir. Tekrar suyunu çektiğinde üzeri kapatılır ve demlenmeye bırakılır.
Genişçe bir servis tabağının tabanına demini alan pilavı yayılır ve fırından çıkan tavuk ortasına yerleştirilir Tepsiye pişerken süzülen tavuğun suyundan yeteri kadar gezdirilir...
Hımm nefis bir lezzet. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSil