3 Ekim 2016 Pazartesi

Evde Tarhana yapımı (un Tarhanası)













Evde Tarhana yapımı (un Tarhanası)


Malzemeler:

1 kg armut domates
1 kg kuru soğan 
1 kg kırmızı (kapya) biber 
1 kg kese yoğurdu (ben 700gr kadar koydum) 
 Yarım kg irmik
 Çeyrek demet taze nane
1 yemek kaşığı kuru nane
1 baş sarımsak
Kaya tuzu 3-4 avuç
1 su bardağı sebzeleri haşladığım su
Aldığı kadar un

 Yapılışı:

Öncelikle domatesleri soğanları ve biberleri yıkayıp temizleyin irice küpler halinde doğrayıp tencereye alın.Üzerine 2 su bardağı kadar su ilavesiyle pişmeye bırakın Ocaktan almadan 10-15 dakika önce doğranmış sarımsak ve taze naneyide ilave edin Ocaktan alın.
Haşlanan sebzeleri suyunu süzerek ılımaya bırakın suyunu atmayın ılıyan sebzeleri el blendırından geçirin.Hamuru yoğuracağınız leğene dökün.Üzerine yoğurt,irmik,kuru nane tuz ve sebze suyunu da ilave edin karıştırın Azar azar un ilavesiyle ekmek hamuru kıvamında yumuşak bir hamur yoğurun..
 Hamuru yoğurduktan sonra üzerini temiz bir bezle örterek bir hafta bekletin..yalnız ilk 3-4 gün hamurumuzu sık kontrol edip,2-3 kez alt üst ederek yoğurun .sonraki günlerde de 1 veya iki kez elleri unlayıp yoğurun.7.gün hamuru ufak ufak bezeleyip,elimizle yassıltıp açarak unlanış tepsi veya temiz unlanmış sofra bezine serin ve kurumaya başlayınca ters ini çevirin fazla kurutmadan ufalancak kıvama gelince ufalayın  fazla kurutmayın ki sertleşmesin yoksa ufalayamazsınız.Elinizle ufalayarak ve süzgeçten geçirin Bu işlemi robotta çekerek ve sonrasında da süzgeçten geçirebilirsiniz.
Tam kurumamış olan tarhanamızı tekrar sofra bezlerine sererek ara ara karıştırarak kurutun
 Kuruyan tarhanayı cam kavanozlara koyup serin ve kuru bir yerde muhafaza edin.
bu malzemelerden 2850 gram tarhanamız çıktı 
NOT:sizinde tarhana yapımınız geçe kaldıysa tarhanayı bu şekilde de yapabilirsiz 
fotolarda görünen bezelerden biraz daha ince bezelere ayırın unlanmış fırın tepsisinde 150 derece ısınmış fırında kapağı az açık 15 dakika bir yüzünü 15 dakiaka diğer tarafını tutup ufalayıp robotta çekin süzgeçten geçirin temiz bez üzerinde kurutun

Afiyet olsun..


1 yorum:

  1. Ellerinize sağlık, çok severim tarhanayı. Daha geçen hafta gribime ilaç gibi geldi. Besin deposu.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil

Bana ayırdığınız zaman icin teşekkür ederim.
Sevgili ziyaretçi şayet google hesabınız yoksa yorumlama biçimi isimli kutucuktaki anonim ayarını seçerek sizde yorum bırakabilirsiniz sevgilerimle.